Het Kunduz akkoord deel twee

Op 13 mei 2012, in Nationaal, Politiek, door Jorn

Op dit moment wordt het Kunduz-akkoord uitgewekt, omdat het CPB het vanwege de vaagheid niet kon doorrekenen. De euforische stemming is omgeslagen en de vijf partijen hebben steeds meer moeite hun akkoord te verdedigen. Binnen de PvdA was wat gemorrel door uitgerangeerde politici en andere mindere goden.

Toch is de overweldigende meerderheid van PvdA’ers blij dat het akkoord niet door de partij is gesteund, of zoals Samsom terecht zei, bij het kruisje getekend.

Een aantal dingen zijn mij erg opgevallen:

  • Een aantal mensen zijn hopeloos naïef te denken dat de PvdA wel invloed had kunnen uitoefenen op dit akkoord. Er waren 77 zetels georganiseerd die het al snel eens waren, de PvdA was hiervoor niet nodig. Het was bovendien een bewuste strategie van de regeringspartijen CDA en VVD. Als je met drie partijen onderhandelt, kun je die makkelijker uiteen spelen dan wanneer je met slechts 1 partij onderhandelt.
  • Sommige mensen vinden dat de PvdA vanwege het feit dat ze een bestuurderspartij is, mee had moeten doen (zelfs als de inhoud niet deugt kennelijk). Wat ik van een bestuurderspartij vind, heb ik eerder opgeschreven.
  • De PvdA steunt het pakket niet, net als PVV en SP. Sommige mensen vinden dat alleen al het feit dat je met die twee andere partijen in een rijtje wordt genoemd, genoeg zou zijn geweest om een andere mening te hebben. Een bizar standpunt!
Tagged with:
 

U kunt niet meer reageren.