Met de felicitaties van Mark

Op 2 mei 2011, in Internationaal, Politiek, door Jorn

Gisteren werd de nummer één gezochte terrorist opgespoord en gedood door speciale eenheden van de Verenigde Staten. Het was een beetje een onwerkelijk bericht, zo op de vroege morgen. Eigenlijk was ik Osama Bin Laden al een beetje vergeten. Op het journaal waren beelden te zien van jongeren in New York die aan het feesten waren en USA schreeuwden. Met Amerikaanse vlaggen in de hand, die voor de verandering niet in brand gingen.

Na die eerste impulsieve reactie dat het wel prima is dat hij dood is, denk je toch na over of dit wel de juiste manier is. Het Amerikaanse leger heeft besloten om hem dood in de zee te gooien, waardoor er speculaties zullen ontstaan over of hij wel echt dood is. Het feit dat een aantal rambo’s zijn huis in Pakistan binnenvielen, zonder de Pakistani te informeren, werkt bij mij ook wenkbrauwfronsend. Zou het niet veel beter zijn als Osama Bin Laden gewoon was opgepakt en voor een bepaalde rechter was verschenen?

Een rechtszaak zou een zinloze exercitie zijn geweest, hij was al lang veroordeeld. Zou u de rechter willen zijn die hem vrijsprak? Hoe onafhankelijk de rechter ook mag wezen, ook zij zijn mensen. Dus als er geen kans is op een eerlijk proces, dan is een rechtszaak zinloos.

Er komt nog een ander aspect bij. Mocht het tot een rechtszaak komen, dan bied je Osama Bin Laden een wereldwijd podium, terwijl hij al lang uitgerangeerd is. Je geeft hier een enorme impuls voor het internationaal terrorisme, terwijl die al lang is achterhaald door de Arabische Lente.

Hoewel ik hecht aan een eerlijk proces en aan onschuldpresumptie, is het misschien maar het beste dat Osama Bin Laden is doodgeschoten. Het scheelt waarschijnlijk vele andere levens, doordat een inspirator van het internationaal terrorisme is weggevallen.

Tagged with:
 

U kunt niet meer reageren.