De fictie van het Groninger Forum

Op 23 april 2011, in Lokaal, Politiek, door Jorn

Vorige week stond er een opmerkelijk artikel in de Groniger Gezinsbode over de hoe het concept Groninger Forum is verworden tot wat het is. Daar komt een niet fraai beeld uit voor over hoe de bevolking van Groningen is gemanipuleerd bij het Tweede Referendum. Selectieve informatie, creatief boekhouden en gemanipuleerde cijfers, geen middel werd geschuwd.

Aan het woord een aantal anonieme bronnen, zoals een medewerker van de dienst RO, een oud SP’er en een hoge ambtenaar.

Het tweede referendum
Het eerste referendum, over de noordwand, was verloren. De gemeente Groningen voerde geen campagne, en de tegenstanders hadden een mooi symbool gevonden voor hun campagne: de omvallende Martinitoren.

Nu er weer een referendum werd georganiseerd moest de gemeente het anders aanpakken. Geen neutrale informatie meer, maar pure propaganda. Alleen ondersteuning voor de voorstanders, tegenstanders hadden van de gemeente niets te verwachten. Dat wordt “een slimme machtstechnologie” genoemd, de bevolking overtuigen om voor een plan te stemmen met hun eigen geld.

Democratische legitimiteit
De bevolking wil het Groninger Forum, zo wordt door de voorstanders altijd gezegd. Hierbij wordt gewezen naar het (ongeldige) tweede referendum. Wat erbij altijd wordt verzwegen is dat het onderwerp van dit referendum niet het Groninger Forum was, maar het hele plan voor de Oostwand. Ik herinner me van die campagne, als naïeve campagnevoerder, ook bijna niets over dat gebouw, dat werd ook bewust buiten de campagne gehouden. Mijn beeld wordt nu bevestigd door een hoge ambtenaar:

We wilden een nieuw gebouw en een nieuwe wand. We hebben dat gebouw toen opzettelijk een beetje vaag gehouden omdat we bij de noordwand te snel van stapel waren gegaan en toen iedereen tegen kregen.

De mensen die dachten voor de Oostwand te kiezen, maar kregen hierbij gratis het Groninger Forum.

Hierna werd een publieksenquête gehouden, waar de bevolking kon uitkiezen welk lelijk ruimteschip achter de Grote Markt zou neerstorten. De opkomst hier wordt ook gebruikt als legitimatie, hoewel mij niet duidelijk is wat dit nou legitimeert. Zelf ben ik tweemaal geweest, dus dat is al een dubbele legitimatie van mij, terwijl ik niet de bedoeling had te legitimeren. Bovendien miste er een nuloptie, je kon niet kiezen om het Groninger Forum niet door te laten gaan.

Overschrijdingen
Het programma van de PvdA is duidelijk over de overschrijdingen bij het Groninger Forum, er komt géén geld bij. In het stuk van de Gezinsbode komt een ambtenaar aan het woord:

Duurder? Natuurlijk wordt het duurder! Het wordt nooit goedkoper.

Ook wordt er volgens het stuk creatief gerekend, zo wordt een ambtenaar van RO/EZ aangehaald:

Als je de kosten zet op een plek waar ze niet thuishoren dan zie je ze niet meer terug in de kosten. Snap je? Dus soms brengen we kosten onder andere posten of boeken we ze op posten die eigenlijk pas later moeten worden uitgegeven.

Op deze manier werd zeven ton onttrokken aan de algemene middelen ten bate van het parkeerbedrijf, die op deze manier de risico’s van de Forumparkeergarage kon dekken.

Fictie
In hetzelfde artikel wordt gezegd dat het hele verhaal fictie is, totdat het tegendeel is bewezen. Met cultuur weet je maar nooit of je voor de gek wordt gehouden, maar door de uitgebreide beschrijvingen die passen in een patroon en overlap hebben met de werkelijkheid, is de grens tussen feit en fictie wel erg vervaagd. Op acht mei wordt een film getoond, niet geheel toevallig bij ForumImages. Opvallend is ook, dat deze filmvertoning niet op de site van ForumImages zelf staat vermeld.

Het hele artikel is hier te lezen:Geen biertje, maar zes soorten koffie.

Edit (08:30):Ik werd er op gewezen op een slordigheid in mijn passage over het parkeerbedrijf. Er werd geen zeven ton onttrokken aan het parkeerbedrijf, maar aan de gemeentelijke kas ten bate van het parkeerbedrijf. Op deze manier krijgt het parkeerbedrijf meer ruimte de risico’s op te vangen die gepaard gaan met de exploitatie van de garage onder het Groninger Forum, zoals uitgelegd door CDA-fractieleider Jan Seton op zijn weblog. Ook heb ik de opmerking geschrapt over dat de naam Groninger Forum niet werd gebruikt (ik dacht dat het ging om het Huis van Informatie & Geschiedenis, maar de naam Forum werd toen ook al gebruikt).

8 Responses aan “De fictie van het Groninger Forum”

 1. Huub Kappert zegt:

  Goed stuk, hoewel het eigenlijk tenenkrommend is. Ligt meer aan de manier waarop er gehandeld is op deze case denk ik.
  Ik heb nog een opmerking over een zin waarbij je mijns inziens een verkeerde conclusie trekt: toen de mensen kozen voor de Oostwand kreeg men zeker niet gratis het Forum erbij, daar moet nog vies veel geld bij… En dat zal alleen maar meer worden.

 2. Roeland van der Schaaf zegt:

  Hoi Jorn,

  goede correcties! 😉

  Neemt niet weg dat naar mijn beleving je opmerking over het “bewust buiten de camapgne laten van het forum” niet terecht is. Jij kunt het je misschien niet voorstellen, maar het Forum was destijds het resultaat van een vrij intensieve participatiecampagne, waarbij het Forum het winnende idee was uit een serie van wel 80 suggesties. Het Forum-concept leverde in de stad destijds grotendeels positieve reacties op, dus was er zelfs uit opportunistische motieven geen reden om dit buiten de de camapgne te laten. Het is zonneklaar dat het enthousiasme voor het Forum sindsdien is teruggelopen en dat is ernstig genoeg. Maar laten we hopen dat vanaf vandaag met het rapport Terlouw het weer de goede kant op gaat.

  Groeten, Roeland

  • Jorn zegt:

   Dan hebben we daarover een verschillende beleving. Tegen mij is als campagnevoerder gezegd dat “we het niet hebben” over het gebouw achter de Grote Markt.

   Over de rest zijn we het eens.

 3. Karin Hazewinkel zegt:

  Hoi Jorn,
  Dankzij je link heb ik het artikel van Sandman over het interview met Duineveld nog een gelezen en de termen die jij gebruikt:
  “hoe de bevolking van Groningen is gemanipuleerd bij het Tweede Referendum. Selectieve informatie, creatief boekhouden en gemanipuleerde cijfers, geen middel werd geschuwd”
  komen er echt niet in voor, ik ga er dus maar vanuit dat dit jouw conclusies en bewoordingen zijn.
  groetjes Karin

 4. Hans Durema zegt:

  Waarom bemoeien uitgerangeerde lokale politici die via het afvoerputje van de provinciale staten toch nog belastinggeld opstrijken zich toch nog met lokale thema’s? Dat is gepasseerd station.